Blog: De impact van corona op het verenigingsleven

De gevolgen van het coronavirus zijn voor veel (sport)verenigingen merkbaar. Ook voor mij als verenigingsondersteuner. Ik zie duidelijk de impact van corona op de verenigingen. Daarover schreef ik deze blog.

De kracht van verenigingen

De unieke verenigingsstructuur in ons land is goud waard. Ik geloof in de kracht van verenigingen. Ze verbinden mensen uit alle lagen van de bevolking met elkaar. Ze dragen bij aan een krachtige en sociale samenleving. In 2020 stond het verenigingsleven helemaal op z’n kop. Het kabinet trof maatregelen om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen. Daarom sloten in de periode van maart tot en met april alle sportvoorzieningen en sportclubs. Er vonden geen georganiseerde sportactiviteiten plaats. De maatregelen zorgden voor veel extra werk, financiële uitdagingen en het verloop van leden en vrijwilligers.

Zomer 2020

Gelukkig werden de regels vanaf mei versoepeld. In eerste instantie voor de jeugd en in een later stadium ook voor volwassenen. Volwassen mochten weer trainen en vanaf juli speelden ze ook weer wedstrijden. De strijdlust om met je team voor drie punten te gaan, is groot en voor velen belangrijk. Net als de gezelligheid en de saamhorigheid bij een vereniging. Toch waren ook de derde helften anders dan normaal, want de kantines waren gesloten. De inkomsten die een vereniging misloopt is groot. Maar liefst 40% van de inkomsten van een vereniging komt voort uit de kantine. Gelukkig kunnen verenigingen aanspraak maken op een aantal financiële regelingen. Zoals TVL, TASO en NOW die een deel van de gemiste inkomsten dekken.

Verenigingen zijn creatief

Na een bijzondere zomer, liep het aantal besmettingen in oktober weer op. Het leidde tot nieuwe maatregelen. Een aantal weken verder werd er door enkele verenigingen in groepen van vier getraind. Om fit te blijven en het team klaar te stomen voor het nieuwe seizoen. Voor velen is dit niet wat ze zoeken en dat is begrijpelijk. Sporters willen wedstrijdgericht trainen en hun trainingsprogressie terug zien tijdens de wedstrijden. Het is zoals het is. En gelukkig pakken de verenigingen de handschoen op om op creatieve manier hun leden, vrijwilligers en sponsoren betrokken te houden. Zoals de verenigingen in Gemert Bakel die een groepsapp voor kennis- en inspiratiedeling hebben aangemaakt, de verenigingen in Horst aan de Maas die elkaars velden en faciliteiten beschikbaar stellen en de watersportverenigingen in Nederweert die samen een quiz hebben georganiseerd. Ze zijn een voorbeeld voor anderen en goed voorbeeld doet volgen.

Nationale Vrijwilligersdag

Verenigingen worden gedragen door vrijwilligers. Iets dat we moeten blijven koesteren. Het merendeel van verenigingen organiseren aan het eind van het jaar een vrijwilligersavond. Helaas mag en kan dit niet georganiseerd worden. Toch willen we ook dit jaar onze vrijwilligers in het zonnetje zetten. Op 7 december vindt de Nationale Vrijwilligersdag plaats. Houd onze Facebookpagina in de gaten, want wij hebben een tof idee om samen met jullie onze vrijwilligers een welverdiend podium te geven.

Samen krijgen we corona onder controle

Daarnaast wil ik met deze blog leden en sponsoren van verenigingen vragen om solidair te zijn. Zoals Rutte riep: “Samen krijgen we corona onder controle”. Hier ben ik van overtuigd. Ondanks dat het nog even duurt, samen zorgen we ervoor dat verenigingen vitaal blijven, nu en in de toekomst!

Joey Rutten
Vragen of advies nodig? Neem contact op met mij via joey@negen.nl