Dendron leerlingen tijdens Zinnige Zaken in beweging

Elk jaar zijn leerlingen van het Dendron College te gast in het gemeentehuis. In groepen gaan ze aan de slag met Zinnige Zaken en onderwerpen, zoals politiek, gemeente of inwoners. Ook Sport aan de Maas was erbij en zorgde voor een te gekke pauze vol beweging.

Ook dit jaar sloten de leerlingen van het Dendron College weer aan in de collegezaal. In verschillende groepen gingen ze aan de slag met allerlei onderwerpen rondom politiek, gemeente en inwoners. Ook wel Zinnige Zaken genoemd. Elke groep wordt begeleid door een (oud)raadslid. Aan het eind van de dag wordt de meest Zinnige Zaak ingebracht tijdens de Jongerenraadsvergadering. “Super om de jeugd zo mee te laten denken met lokale politiek. Het zijn de inwoners van de toekomst. Daarom is het belangrijk om ze een stem te geven”, aldus beweegcoach Jan.

Met een grote glimlach terug het gemeentehuis in

Toch is het een erg lange dag, vol vergaderen, gesprekken en stilzitten. Jan: “Daarom sloten wij aan en zorgde we voor een actieve pauze. Want een hele dag zitten, dat is niks. Door tussendoor te bewegen, zorg je ervoor dat je je energie kwijt kan en je erna weer beter kunt concentreren. We hebben de jongeren laten zien dat bewegen tijdens de pauze niet perse zwaar of intensief hoeft te zijn.” Jan is samen met beweegcoaches Manouk en Perry met de leerlingen aan de slag gegaan. “We zijn lekker naar buiten gegaan om een frisse neus te halen. En daar hebben we samen met de kinderen een aantal beweegvormen gedaan. Zelfs zonder of slechts enkele attributen kun je van alles doen”, zo vertelt Manouk. “Zoals in een kring gaan staan en zonder los te laten een hoepel doorgeven, een estafettevorm of zelfs skydiven. De leerlingen hebben zich goed vermaakt en gingen na een half uur vol spel en beweging met een glimlach weer het gemeentehuis binnen.”

Een geslaagde pauze

“Het was een erg geslaagde pauze. Niet alleen de leerlingen, maar ook de raadsleden en de organisatie van Zinnige Zaken waren enthousiast. En op de vraag of we er volgend jaar weer bij zijn, zeiden wij natuurlijk volmondig ja!”, sluit Jan af.