Hoe fit en gezond is Grubbenvorst?

Sporten en bewegen is gezond, dat weten veel mensen. Maar wat is gezond? En hoe fit zijn ouderen in Grubbenvorst eigenlijk? Wij organiseerde samen met lokale partners de Fit- en Gezondheidstest op 28 en 29 november in La Providence. 

Tevreden met eigen fitheid

Aan de test deden bijna 200 senioren mee tussen de 60 en 91 jaar. Tijdens de test werd de conditie, de spierkracht en de flexibiliteit van de senioren gemeten. Maar ook de BMI, de hartslag en de bloeddruk. Alhoewel de resultaten van de fitheid van de deelnemers erg wisselend is, zijn de deelnemers tevreden over hun eigen fitheid. Het overgrote deel van de senioren – op zes na – geeft hun fitheid een 6 of hoger. Daarvan geven 51 personen zichzelf een 8, negentien een 9 en zeven zelfs een 10.   

Wandel- en knijptest

De deelnemers gingen eerst aan de slag met een wandeltest. Rekening houdend met geslacht, leeftijd en BMI zouden senioren in zeven minuten een bepaalde afstand lopen. Iets minder dan 60% van de deelnemers haalde deze afstand niet binnen de tijd. Ook scoorden de deelnemers niet erg hoog bij de handknijptest. Een test waarbij de algehele spierkracht wordt gemeten. Tevens een voorspeller van fysieke gezondheidsproblemen en cognitieve achteruitgang. 43% van de deelnemers knijpt minder dan gewenst. Gelukkig knijpt 57% volgens de norm of hoger.

Kracht in de benen

Het komt steeds vaker voor dat senioren vallen. En soms met ernstige verwondingen tot gevolg. Gelukkig hebben bijna 9 op de 10 deelnemers lage mobiliteitsbeperkingen. 143 deelnemers zijn voldoende stabiel en hebben geen valrisico. Op vier deelnemers na scoren de senioren goed op stabiliteit. Kracht in de benen speelt daarbij een grote rol. Die werd getest door in 30 seconden zo vaak mogelijk uit een stoel op te staan en weer te gaan zitten. 84% van de deelnemers heeft voldoende kracht in de benen, waarvan zelfs 19% bovengemiddeld scoort.

Na afloop van de testen werden de resultaten besproken en ontving iedere deelnemer persoonlijk advies op weg naar een geschikte beweegactiviteit of sport. Het is namelijk voor senioren erg belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Dit heeft een positief effect op de mobiliteit. Met de Fit- en Gezondheidstesten hopen we senioren een duwtje in de goede richting te geven.  

Bekijk hier alle resultaten van de Fit- en Gezondheidstest in Grubbenvorst

De Fit- en Gezondheidstest in Grubbenvorst niet zonder de hulp van partners:

KBO St. Jan, Diëtistenpraktijk Caroline Stolzenbach, Diëtistenpraktijk Volop, Gezondheidscentrum Grubbenvorst, FyFit fitness, La Providence, Verenigde Apotheken Limburg, Samen in beweging en gemeente Horst aan de Maas. 

Terug naar het nieuws