Pedagogische cursus voor trainers en coaches een groot succes in Horst aan de Maas

Het pedagogisch handelen van de trainer is zo belangrijk, maar vaak zwaar onderbelicht. Sport aan de Maas heeft daar in Horst aan de Maas verandering in gebracht door een cursus pedagogisch handelen uit te zetten binnen de gemeente. Dat de behoefte groot was, werd al snel duidelijk. Ruim 90 trainers en coaches vanuit verschillende verenigingen namen in september, oktober en november deel aan de cursus.

Belang van de cursus

De rol van een trainer wordt binnen sportverenigingen veelal ingevuld door enthousiaste vrijwilligers die vaak geen pedagogische achtergrond hebben. Doormiddel van de cursus pedagogisch handelen vanuit 4-skills Soccer Academy beschikt het technisch kader (van zowel individuele- als teamsporten) na vier avonden over veel kennis en tips op dit gebied. Dit zorgt ervoor dat trainers weten hoe zij met bepaalde situaties om moeten gaan, zichzelf zekerder voelen en meer plezier hebben in het geven van trainingen. Trainingen en wedstrijden worden leuker voor zowel trainers als leden waardoor zij langer betrokken blijven binnen de vereniging.

Het enthousiasme over de cursus is groot

De cursus is met veel enthousiasme en plezier door de trainers en coaches gevolgd. Een trainer van SV Helenaveen/Griendtsveen geeft aan: "De cursus geeft ons als jeugdleider extra handvatten om het plezier in de groep te verhogen en de trainingen te verbeteren. Inzicht in de verschillende drijfveren van de kinderen helpt ons om de samenwerking in het team te vergroten. We hebben ook al verschillende tips direct toegepast in onze trainingen". Verenigingsondersteuner Manon heeft nog meer positieve reacties gekregen. “Het is erg fijn als je reacties van verenigingen krijgt waarbij ze aangeven dat de trainers de cursus als erg zinvol hebben ervaren. Veel trainers gaven aan dat de theorie makkelijk toepasbaar is in de praktijk. Dat is natuurlijk perfect, want zo worden de trainings- en coachmomenten direct verbeterd en dat is waarvoor we het uiteindelijk doen.”

Ook behoefte aan een cursus of opleiding?

Sport aan de Maas heeft deze cursus vanuit 4-skills Soccer Academy in kunnen zetten via de services van het Horster Sportakkoord. Hierdoor konden de verenigingen kosteloos deelnemen. Heb je als sport- en beweegaanbieder ook behoefte aan een bepaalde cursus of opleiding? Neem contact op met verenigingsondersteuner Manon via manon@negen.nl, want er liggen er meer mogelijkheden dan je zelf denkt!