Project Huismuis in beweging

In Nederland zijn er mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Maar liefst 2,5 miljoen mensen. Ze kunnen wel lezen en schrijven, maar beheersen niet het eindniveau van vmbo. Ook in Horst aan de Maas zijn er mensen en zelfs jeugd met laaggeletterdheid. Gelukkig komen Synthese en bibliotheek Horst in actie.

Huismuis in actie

Hun project Huismuis richt zich op de laaggeletterde jeugd uit Horst aan de Maas. Beweegcoaches Ruud en Rikus schoven deze week ook een keer aan. Ze organiseerden een aantal sportspelletjes waarbij ook af en toe werd geoefend met rekenen en het alfabet. “Wanneer kinderen spelenderwijs kennis maken met letters, woorden en cijfers hebben ze haast niet door dat ze aan het leren zijn. En dat terwijl bewegen tijdens het leren ervoor zorgt dat je dingen beter kunt onthouden en je je beter kunt concentreren”, zo vertelt Rikus. “De kinderen deden super goed mee. Ik hoop dat we vanuit Sport aan de Maas vaker ondersteuning kunnen bieden bij dit soort top initiatieven”, aldus Ruud.

Sport als middel

Mensen met laaggeletterdheid kunnen regelmatig te maken hebben met schaamte, onbegrip en afhankelijkheid. Want wanneer je informatie niet goed begrijpt, is de kans groter dat je afhankelijk bent van anderen. Dat je minder sociaal actief bent en minder gezond bent dan geletterde mensen. Bij voor velen onbewuste dingen, kunnen zij grote uitdagingen ervaren, zoals het invullen van formulieren en solliciteren. Maar ook bij allerlei alledaagse activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het werken met een computer, pinnen of het lezen van straatnaamborden. “Zo zie je maar dat sporten niet alleen is om fit en gezond te worden of blijven. Het zorgt er ook voor dat iedereen mee kan doen”, aldus Ruud. “Ik hoop dat we vanuit Sport aan de Maas vaker ondersteuning kunnen bieden bij dit soort top initiatieven.”