Senioren Sevenum zekerder op de been

Steeds meer ouderen raken ernstig gewond na een val. “Door te blijven bewegen, blijf je fit en flexibel. Daar helpen wij bij”, aldus beweegcoach Jan. Hij sloot aan bij de themamiddag van KBO Sevenum.

In totaal belanden per jaar 108.000 ouderen op de spoedeisende hulp na een valpartij. 10% daarvan kon daarna niet meer naar huis en werd opgenomen in een verpleeghuis. De val werd zelfs voor 4396 mensen fataal. Dat zijn 12 senioren per dag. Jan: “Van dat aantal schrikken wij enorm. En het aantal valongelukken bij ouderen wordt alsmaar groter. Daar willen wij vanuit Sport aan de Maas natuurlijk iets aan doen.”

Samen met de fysiotherapeut, de apotheek, de ergotherapeut heeft Jan de senioren uit Sevenum bijgepraat over hoe ze een val kunnen voorkomen. Of als ze vallen op een juiste manier te vallen én weer op te staan. “Door te blijven bewegen, blijf je fit en flexibel en dat hebben we de aanwezigen willen laten zien. Na de valpreventie voorlichting hebben we het Dobbensteen Fit spel gespeeld. Een spel met vragen over valpreventie, feiten en beweegopdrachten. Het was een erg geslaagde en gezellig middag.”