Supportersavond – De Gezondere Sportomgeving

De Horster Sportmaand is in volle gang. Een maand waarin we de inwoners van gemeente Horst aan de Maas in beweging brengen. Letterlijk en figuurlijk. Naast actieve en gezonde beweegactiviteiten willen we ook het verenigingsleven activeren.

Afgelopen woensdag (14 april) organiseerde onze verenigingsondersteuners Manon van Veghel en Joey Rutten, in samenwerking met Annelie Thijssen van Team:FIT, een supportersavond. Tijdens deze online sessie stonden we even stil bij het sport- en preventieakkoord, maar lag de nadruk op een gezondere sportomgeving. Het thema werd ingeleid met informatie vanuit TEAM:FIT, waarna Marieta Coenders (kantinebeheerder van de Meulebèèk in Wanssum) haar verhaal heeft gedaan over de gezonde(re) sportkantine. Tarita Kleven (voorzitter Hockeyclub Horst) nam ons mee in de stappen tot een (gedeeltelijk) rookvrij sportpark en Roy Hermans (voorzitter Sparta ’18) heeft verteld hoe ze tot een proactief alcoholbeleid zijn gekomen. Hierna zijn we met elkaar het gesprek aangegaan.

“We hopen na deze avond de (aanwezige) verenigingen te hebben geïnspireerd om ook met een gezondere sportomgeving aan de slag te gaan”, aldus Manon. Dit betekent niet dat er geen alcohol meer gedronken of een broodje kroket gegeten mag worden. “Het biertje tijdens de derde helft is inherent aan het verenigingsleven. De gezelligheid en saamhorigheid die hier mee gepaard gaan willen we zeker niet wegnemen. Er kunnen bijvoorbeeld wel aanpassingen gedaan worden zoals het verbieden van alcohol tijdens jeugdwedstrijden en het aanbieden van gezondere snacks, fruit of water op een prominente plaats”, aldus Joey Rutten.

Voor veel verenigingen lijkt deze investering veel tijd, geld en weerstand te kosten. “Natuurlijk kost het tijd en zal niet iedereen meteen overtuigd zijn van het nieuwe assortiment. Begin met kleine stapjes en bouw dit stap voor stap uit”, aldus Marieta Coenders.

Zijn jullie net als de aanwezige verenigingen overtuigd om met een gezondere sportomgeving (rookvrij sportpark, gezondere sportkantine of proactief alcoholbeleid) aan de slag te gaan? Neem dan contact op met Joey of Manon, die jou vervolgens in contact kunnen brengen met TEAM:FIT.

joey@negen.nl - 06-47949518| manon@negen.nl - 06-28391997