Inspirerende partnerbijeenkomst Horst Draait Door

Op maandag 7 maart heeft in Peelbergen Equestrian Centre de partnerbijeenkomst ‘Horst Draait Door’ plaatsgevonden. Onder leiding van Rob van Lieshout gingen ruim 70 partners van het Sport- en Preventieakkoord met elkaar in gesprek over sport, preventie en leefstijl. Daarnaast werd het nieuwe leefstijlakkoord gepresenteerd en kregen de aanwezigen uitleg over het Ijslandse model.

Stilstaan bij verlies Guus Janssen

Gezien de verschrikkelijke gebeurtenis in Horst vorige week is er lang getwijfeld of deze bijeenkomst door kon gaan. “Afgelopen week hebben we gezien wat de kracht is van de gemeenschap. Daar kunnen wij als gemeente niet tegen op. Onze gemeenschap bestaat voor een groot deel uit de verenigingen, waar wij op steunen”, aldus Roy Bouten. Han Geurts vult aan: “Na zo een moment als vorige week besef ik wat de diepere kracht is van ons verenigingsleven. We mogen er met zijn alle echt trots op zijn en dat moeten we bewaken. Jarenlang investeren om het op de momenten dat het nodig is, zoals vorige week, ook in te kunnen zetten. Het investeren in onze verenigingen zie ik echt als het investeren in het hart van onze gemeenschap.’’ Deze mooie woorden werden afgesloten met een gezamenlijk moment van stilte.

Programma

Hierna werd gestart met het officiële programma. Te beginnen met een betoog van wethouders Bouten en Kuijpers over het belang van sport, preventie en leefstijl. Hierna hebben Joey Rutten (Sport aan de Maas) en Sandra Bertrand (lid kernteam Preventieakkoord) een toelichting gegeven over het Sport- en Preventieakkoord. “Omdat we veel raakvlakken zien tussen de onderwerpen en partners van zowel het sport- en preventieakkoord is besloten deze akkoorden samen te voegen tot een Leefstijlakkoord”, aldus Joey Rutten. Dit leefstijlakkoord is door wethouders Kuijpers en Bouten onthuld. Henk Verstappen, Frans Verhaag en Jill Muijres (gemeente Horst aan de Maas) hebben, samen met Jeroen de Greef (Trimbos), een presentatie gegeven over het nieuwe Ijslandse Model met als lokale naam: In! Vervolgens is op een interactieve manier een tafelgesprek gevoerd met Roy Hermans (verenigingsleven), Vicky Thijssen (onderwijs) en Natasha Smits (puberouder) over het de vraag hoe sport, preventie en leefstijl elkaar kunnen versterken. “We moeten het gebruik van alcohol en roken binnen het verenigingsleven niet verbieden, maar juist omdraaien en aangeven wanneer het wel en wanneer het niet mag. Wanneer er jeugd aan het voetballen is, wordt er geen alcohol geschonken en mag er niet gerookt worden. Op andere momenten mag iedereen de keuze voor zichtzelf maken’’, aldus Roy Hermans, voorzitter van Sparta’18.

Begin is gemaakt

Afsluitend werd aan wethouder Bouten de vraag gesteld of de avond voor hem was geslaagd. “Het was een inspirerende avond maar dit is pas het begin. Samen met alle partners moeten we na gaan denken hoe we, op een preventieve manier, een betere leefstijl kunnen creëren in gemeente Horst aan de Maas.’’ Ook beleidsmedewerker Frans Verhaag sluit zich hierbij aan. ‘’Dit betekent echter niet dat we bijvoorbeeld van de verenigingen heel veel nieuwe dingen gaan vragen. Alles dat zij nu al doen, is heel zinvol in deze aanpak.” Tijdens een afsluitende ‘gezonde borrel’ konden de gasten met elkaar van gedachte wisselen over de besproken onderwerpen en verbindingen met elkaar zoeken.

Bekijk onderstaande video voor een sfeerimpressie van deze avond.