Ton wil graag een ambassadeur en voorbeeld zijn voor mensen met een beperking. Met zijn verhaal wil hij deze doelgroep inspireren te denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.
Ton is 68 lentes jong en woonachtig in Horst. In 2002 heeft hij een hersenbloeding gekregen waaraan hij een incomplete dwarslaesie heeft overgehouden. Na een lange revalidatieperiode van ongeveer 5 jaar heeft Ton besloten het roer om te gooien, de situatie te accepteren en te denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Zoals Ton zelf zo mooi omschrijft;
“Zelfstandigheid en zelfredzaamheid zijn een belangrijk goed voor zowel de valide als minder valide personen”.
In eerste instantie kwam Ton terecht in een elektrische rolstoel. Echter kwam hij snel tot de conclusie dat dit passiviteit ten top was.
“Enkel met je rechter handje de joystick bewegen en met je hoofd naar links en rechts kijken of er geen verkeer aan komt. En daar houdt het bewegen dan mee op!”.
Hierna is hij dan ook snel in een normale (ADL) rolstoel terechtgekomen en is hij gaan ‘rollen’ en handbiken. Zo heeft hij samen met zijn vrouw verschillende toertochten gemaakt. Tijdens een ‘sportkennismakingsdag’ voor mensen met een beperking in gemeente Horst aan de Maas is Ton in aanraking gekomen met de handboogsport.
“Op het moment dat ik daar binnenkwam was er nog geen aanbod voor mensen met een beperking. Echter werd ik volledig geaccepteerd en heb ik het sociale aspect, wat inherent is aan het verenigingsleven, weer terug kunnen vinden”.
Daarnaast is er samen met Ton gekeken naar de mogelijkheden om ook mensen met een beperking deel te kunnen laten nemen aan het verenigingsleven. Hierbij kun je denken aan het BTB-verhaal: Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid. Iets waar veel verenigingen in de gemeente Horst aan de Maas volgens Ton nog een slag in mogen maken. Iets waar hij zich graag voor in wil zetten.
Omdat Ton merkte dat hij goed overweg kon met het spelletje (handboogschieten) en het competitie-element best hoog heeft staan, is hij op zoek gegaan naar een coach.
“Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij Johan van Dongen van Archery Service Center. Dit heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat ik vorig jaar Nederlands kampioen parasport ben geworden”.
Daarnaast heeft Ton afgelopen jaar de Breedtesport Award van de handboogbond in ontvangst mogen nemen. Een speciale prijs voor mensen met een beperking die als ambassadeur dienen voor de doelgroep.