Verenigingen, de ruggengraat van onze maatschappij

50 mensen en verenigingen kwamen af op het eerste Verenigingscafé van Grubbenvorst. Van sport en cultuur tot muziek en onderwijs. Samen dachten ze mee over de vereniging van de toekomst.

Na een presentatie vol trends en ontwikkelingen was het aan de aanwezigen om aan de slag te gaan met de grootste uitdagingen voor verenigingen in Grubbenvorst. Waar willen we over vijf jaar staan? En waar kunnen we morgen mee aan de slag?

Samenwerken is de oplossing

"Aan het begin van de avond merkte ik dat ik mijn eigen eilandje wilde beschermen. Maar uiteindelijk kom je samen tot de conclusie dat je wel moét samenwerken om je vereniging klaar te maken voor de toekomst", zo vertelt Stan Marcelissen (bestuur GMV De Plaggenhouwers en Toneelvereniging Mariposa. "Om samen te kunnen werken, moet je hier open minded in staan. Zo kom je tot een visie waar je met zijn allen achter staat."

Aan de slag

Verschillende ideeën zijn naar voren gekomen, zoals een omni-vereniging. Een gezamenlijk terrein waar je alle activiteiten kunt doen, van cultureel tot sportief. Waarbij je kruisbestuiving krijgt, maar waar elke vereniging zijn eigen identiteit kan behouden en zijn eigen ding kan doen. Ook een verenigingspasse-partout en kennismakingslessen zijn genoemd. Net als het gezamenlijk organiseren van een vertrouwenspersoon, VOG en AVG. Kortom: genoeg ideeën waar Grubbenvorst mee aan de slag kan gaan.

De eerste aanzet is gegeven

Er gebeurt al een hele hoop in Grubbenvorst. Maar iedereen doet zijn eigen ding. "Ze kennen elkaar wel, maar ze komen elkaar qua samenwerking nog niet tegen. Vanavond hebben we de eerste aanzet gegeven en dat vind ik prachtig", aldus Jan Poels (verenigingsondersteuner).